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SOCIAL SECURITY ACT 1986
SOCIAL SECURITY ADMINISTRATION ACT 1992
APPEAL TROM DECISION OF SOCIAL SECURITY APPEAL TRIBUNAL ON A

QUESTION OF LAW
DECISION OF THE SOCIAL SECURITY COMMISSIONER

Name: A s
Social Securi fy _‘A:pp'eai ‘Tribunal:

Case No:

T1a This is an appeal by the claimant against the decision of
the Worcester social security appeal tribunal, given on
2 February 1994, whereby the tribunal decided that the ciaimant
was not entitled to income support from 21 October 1993. At the
claimant’s request I held an oral hearing of the appeal.
Miss T, Findlay of Counsel represented the claimant. Mr A Prosser
also of Counsel represented the adjudication officer.

2. The facts are uncomplicated and not in dispute. The
claimant was born.on 13 April 1977. He had fallen out with his
parents and went to live with his grandfather. The grandfather
became ill and came to the attention of the local Social Services
Department. It was apparent that the claimant could not go on
living with his grandfather and a social worker from the local
authority, who worked with adolescents whose family relationships
were under strain, helped the claimant to find accommodation by
giving him a list of approved accommodation held by the local
authority. No doubt the local authority assisted the claimant
in other ways but such assistance is not I think relevant to this--
case. In October 1993 the claimant went to lodge with Mr and
Mrs D - who were on the list; it appears that he was liable
to them for the rent because he made a claim for and received
housing benefit from the local authority. He also made a claim
for income support. He was then 16 and studying for his GCSE at
K. - College.

l

X Except 1in such circumstances as are prescribed persons
receiving ''relevant education" are not entitled to income
support: see section 124(1)(d)(ii) of the Social Security
Contributions and Benefits Act 1992. Regulation 12 of the Income
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Support (General) Regulations 1987 prescribes the circumstances
in which a child or young person is to be treated as receiving
relevant education. It is not in dispute in this case that the
claimant was at the material time receiving such education.

4. The circumstances in which persons in relevant education may
be entitled to income support by way of exception to the main
rule are set out in regulation 13 of the 1987 Regulations which,
as relevant, provides -

" 13.— (1) Notwithstanding that a person is to be treated as
receiving relevant education under regulation 12
(relevant education) he shall, if paragraph (2)
applies to him and he satisfies the other conditions
of entitlement to income support, be entitled to

income support.

(2). This paragraph applies to a person aged 16 or
over but under 19 (hereinafter referred to as an

eligible person) who -
et + () - (cf.not relevant

(d) of necessity has to live away from his
parents and any person acting in the
place of his parents because -

(1) he is estranged from
his parents and that
person; or

‘ : (11)-(441)
. (dd)-(h) not relevant not relevant

(3) In this regulation -

(a) any reference to a person acting in the
place of an eligible person’s parents
includes - ’

(i) for the purposes of
paragraph (2)(c), (d) and (ad), a
reference to a local authority or
voluntary organisation where the

eligible person is being looked .

after by them under a relevant
enactment or where the eligible
person is placed by the local
authority or voluntary
organisation with another person,
that other person whether or not
a payment is made to him; and

(ii) not relevant.
(b) not relevant."”
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It is paragraph (2)(d)(i) that is agreed as being relevant to
this case and .it i{s further agreed that the claimant was at all
material times "estranged from his parents'. The crucial issue
in the case is whether, in the circumstances to which I have
referred and having regard to paragraph 3(a)(i), there was "any
person acting in the place of his parents". Mr Prosser submitted
that, in the circumstances, Mr and Mrs D. :: were "acting in
place of (the claimant’s) parents" because the claimant was to
be regarded as having been "placed by the local authority" with
them. Miss Findlay principally submitted that "placed" had the
meaning given in the Children Act 1989 and that, in that sense,
the clainmant had not been "placed" with Mr and Mrs D=——=-. It
is not in dispute that if the claimant had been "placed" with
them then, not being estranged from them, paragraph 2 of
regulation 13 did not apply and he was not, as the tribunal held,
entitled to income support.
-

Se. Mr Prosser accepted, contrary to the current adjudication
officer’s written submissions, that '"looked after by [a local
authority]", which I can refer to as the first limb of
paragraph 3(a)(i), was to be given the meaning ascribed to that
phrase by section 22 of the Children Act 1989 (General duty of
local authority in relation to children looked after by them).
That provision was "a relevant enactment" as referred to in
paragraph_(3)(a)(i). It is not in issue that the claimant was
not being loocked after by the local authority in the section 22
sense. Mr Prosser then contended however that "placed" in the
second 1limb was not a reference to "placing" under section 23 of
the Children Act (Provision of accommodation and mzint-narce by
local authority for children whom they are looking after). That
was because a local authority could place a child under that
provision only if they were "looking after him" which meant, he
submitted, that the second 1limb would be redundant; he maintained
that "under a relevant enactment" governed the first but not the

second limb of the sub-paragraph.

6. Mr Prosser then submitted that if "placed" was not used in
the Children Act sense then it had its ordinary non-technical
meaning and the tribunal were right to conclude that in the
circumstances the claimant had been "placed by the local
authority" in that non-technical sense. Miss Findlay contended
that even in that sense the claimant had not been "placed by the
local authority ... with another person'; all that had happened
is that the claimant had been given a 1list of approved

accommodations., = ———— " "

s The history of paragraph (3)(a)(i) is of relevance to the
matter now in issue. Originally the paragraph read -

" (3) 1In this regulation -

(a) any reference to a person acting in the
place of a young person’s parents includes -

(i) for the purposes of
paragraph (2)(c) and (d), a
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reference to a local authority or
voluntary organisation where the
young person is in their care
under a relevant enactment, or to
a person with whom the young
person is boarded out by a local
authority or voluntary
organisation whether or not any
payment is made by them; "

At that time the relevant enactment was the Child Care Act 1580.
It seems to me that there can be little doubt that in the
original version of the paragraph "in their care under a relevant
enactment"” was a reference to "care" under section 2 of the 1980
Act and that "boarded out by a local authority" was a reference .
to boarding out under sections.21 and 22 of that Act and
regulations thereunder; I doubt if it could be said that "boarded
out" was to be given a general non-technical meaning. The Child
- Care Act was repealed by the Children Act and "boarded out"
became "placed". Paragraph 21 of Schedule 14 to the 1989 Act
provided that where a child was boarded out under the 1980 Act
he was to be treated as "“having been placed with a local
authority foster parent" under the 1989 Act. Paragraph (3)(a)(41)
of the 1987 Regulations was then amended, to its current wording,
by paragraph 2 of the Schedule to S.I. 1992/468 the Schedule
being introduced by regulation 12 which reads -

" 12. The Schedule to these Regulations, which makes changes
to the General Regulations consequential upon the Children
Act 1989, shall have effect."

Thus it is plain that the draftsman had in mind that both limbs
of the original version of paragraph (3)(a)(i) were to be
construed by reference to the Child Care Act and both limbs of
the amended version by reference to the Children Act.

8. As to the point made by Mr Prosser that in that case the ..

second limb would appear to be redundant I think Miss Findlay was
right to point out that the words of the limb are "placed by the
local authority .. with another person" so making clear that
where the claimant has been placed by a local authority, the
estrangement to be considered is estrangement from the person
with whom the claimant is placed and not from the local

authority.

9. In my view the second limb of paragraph (3)(a)(i) refers to
placement under the Children Act. I should also say that if I
am wrong about that I would agree with Miss Findlay that, even
in a general sense, the claimant in the circumstances in question
was not "placed by the local authority with another person". He
chose accommodation from a list. I can see the point of
disentitling an adolescent in relevant education from income
support where he is in effect being maintained either by his
local authority under the Children Act or by the person with whom
he is placed. But when a claimant is living, as appears to be
the case here, on a commercial basis albeit at an approved
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address I can see no reason in principle why income support
should be denied if the other conditions of entitlement are met.

10. I allow this appeal and set aside the tribunal’s decision.
I give my own decision in substitution for theirs which is that
at the material time paragraph (2)(d)(i) of regulation 13 of the
1987 Regulations applied to the claimant. 1If all the other
conditions of entitlement to income support were satisfied the
claimant is entitled to income support for the period in

question.

(Signed) R A Sanders
Commissioner

(Date) 31 May 1995



